Kategorier
Artiklar

En utbildning som räddar liv

Har man hamnat i en situation där någon råkat ut för en olycka eller blivit sjuk, plötsligt stått inför en situation där man måste vara handlingskraftig, då vet man hur viktigt det är med HLR.

Oavsett om man är en förening, privat sällskap eller företagare kan man idag boka in kurserna hos utbildningsföretag. För många anställda kan det vara en trygghet att veta vad man ska göra för att hjälpa en kollega. Men även privatpersoner kan ha nytta av utbildningen. Situationer kan uppstå i princip var som helst. Någon kan kollapsa i affären. Man kan vara första personen som kommer till en olycksplats. Då gäller det att hålla huvudet kallt, att systematiskt ta reda på personens hälsotillstånd och ringa 112.

Vad är HLR?

HLR är en förkortning av hjärt- och lungräddning. När en person får ett hjärtstopp slutar blodet att pumpas runt i kroppen. Det gör det för att hjärtat, som är muskeln som pumpar ut blodet, har stannat. Då gäller det att på konstgjord väg få igång det igen så fort som möjligt.
Här arbetar man med att göra kompressioner, det vill säga att trycka ner bröstkorgen 30 gånger och sedan andas in i personens mun 2 gånger. Detta sker med en specifik teknik som man lär sig under en HLR-utbildning i Göteborg.

Ytterligare ett sätt att starta hjärtat igen är genom defibrillator. Dessa finns på strategiska platser i samhället. Att ta reda på var de finns där man själv bor är ytterligare ett steg i att lyckas rädda liv. Mer info om HLR hittar du här: hlrutbildninggöteborg.nu